Jakie są przyczyny biegunki?
Biegunki mogą mieć charakter infekcyjny i pozainfekcyjny. Najczęstszą przyczyną biegunek są infekcje wywołane przez…
Przyjmowanie probiotyków ma wiele pozytywnych skutków dla jelit, a dokładnie dla tzw. mikrobioty
jelitowej.
Przede wszystkim przywracają jej równowagę, co jest bardzo ważne dla osób, które
doświadczają biegunki albo przechodzą kurację antybiotykami. Aby probiotyk mógł dobrze spełniać
swoją funkcję, powinien charakteryzować się dobrą, udokumentowaną jakością. Sprawdź, na co zwracać
uwagę przy wyborze dobrego probiotyku.
Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które przyjmowane w odpowiednich ilościach zapewniają gospodarzowi korzyści zdrowotne1. Najczęściej stosowane probiotyki mają formę preparatów opartych na bakteriach lub drożdżach.
Korzyści płynące ze stosowania probiotyków dotyczą ich wpływu na mikrobiotę jelitową1.
Mikrobiota
(zwana czasem mikroflorą) to biliony różnych mikroorganizmów, które żyją we wzajemnej relacji w
jelitach. Te mikroorganizmy znajdują się głównie w okrężnicy i mają korzystne działanie jak np.
stymulacja systemu odpornościowego i fermentacja składników (substratów), co przyczynia się do
odżywiania komórek gospodarza2.
Mikrobiota jelitowa jest obecna już od urodzenia, kształtuje się w ciągu pierwszych trzech lat
życia, a w wieku dorosłym osiąga „stabilną” populację3. W ciągu pierwszych lat na skład
mikrobioty
mają wpływ takie czynniki jak długość ciąży, sposób porodu, sposób karmienia (piersią czy z
butelki), stosowanie antybiotyków lub przebyte choroby2. Zaburzenia różnorodności mikrobioty we
wczesnych latach życia mogą prowadzić do alergii i otyłości w późniejszym życiu3.
Natomiast u dorosłych na różnorodność i skład mikrobioty jelitowej mogą wpływać takie czynniki jak
dieta, stosowanie leków (w tym antybiotyków), przebyte choroby, wiek3. Brak równowagi
mikrobioty
(mikroflory) jelitowej może przejawiać się biegunkami, stanami zapalnymi oraz przerostem szkodliwych
bakterii w jelitach4.
Główną korzyścią probiotyków jest wpływ na ekosystem jelit poprzez: przywracanie równowagi
mikrobioty jelitowej, poprawę fizjologii jelit (w tym wzmacnianie bariery śluzowej, która
uniemożliwia szkodliwym bakteriom dostęp do komórek), trawienie pokarmu lub wpływanie na układ
odpornościowy (w tym zwiększenie wydzielania przeciwciał, które mogą atakować szkodliwe
bakterie)1,3.
Probiotyki mogą występować w różnych formach, takich jak fermentowana żywność, suplementy diety i leki probiotyczne3.
Klasyfikacja probiotyku jako lek, suplement diety albo żywność jest powiązana m.in. z poziomem dowodów klinicznych dotyczących skuteczności i bezpieczeństwa3. Fermentowana żywność probiotyczna spożywana w ramach zbilansowanej diety oraz suplement diety jako uzupełnienie normalnej diety mogą przynosić korzyści zdrowotne, ale nie mają udowodnionego działania terapeutycznego3. Co innego w przypadku leku probiotycznego, który charakteryzuje się dowodami klinicznymi potwierdzającymi nie tylko jego korzystny wpływ na organizm, ale również działanie terapeutyczne lub zapobiegawcze5. A dodatkowo, każdy lek w Polsce musi być zarejestrowany przez Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych.
Bardzo ważną kwestią przy wyborze probiotyku jest zdolność do przetrwania zawartego
w nim szczepu
bakterii lub drożdży w trudnych warunkach, które wynikają np. z przyjmowania antybiotyków albo z
oddziaływania soku żołądkowego.
Jeśli chodzi o antybiotyki, to probiotyki zawierające drożdże Saccharomyces boulardii CNCM
I-745,
które są naturalnie niewrażliwe na antybiotyki, mogą być przyjmowane nawet jednocześnie z różnymi
antybiotykami6. Inaczej wygląda sytuacja z probiotykami bazującymi na szczepach bakterii,
które nie
mają tej naturalnej oporności. Z tego względu, aby takie probiotyki niosły korzyści, zaleca się
przyjmować je z kilkugodzinnym odstępem od przyjęcia antybiotyku.
Niektóre probiotyki mogą nie przetrwać trudnych warunków panujących w żołądku i dlatego do jelit
dociera ich mniej1. Na przykład gatunek bakterii powszechnie występujący w fermentowanych
produktach
mlecznych (Lactococcus lactis) jest wysoce wrażliwy na działanie soku żołądkowego i żółci, więc
utrzymuje się w przewodzie pokarmowym tylko przez krótki czas7.
O przetrwaniu danego szczepu w niesprzyjających warunkach będzie decydowała również odpowiednia
liczba jednostek (komórek mikroorganizmów) w produkcie, tzw. stabilność probiotyku, która może się
zmniejszać np. w procesie produkcji i pakowania albo w czasie przechowywania na półce. W przypadku
leków probiotycznych liczba jednostek podanych na opakowaniu i wynikająca z tego skuteczność
produktu jest zweryfikowana przez organy dopuszczające produkt do obrotu, natomiast w przypadku
suplementów diety taka weryfikacja nie jest wykonywana. Według raportu Najwyższej Izby Kontroli
(NIK) z 2017 r. prawie 90% probiotyków będących suplementami diety nie zawierało deklarowanej liczby
bakterii probiotycznych8.
W przypadku probiotyku warto zwrócić również uwagę na obecność na etykiecie lub ulotce pełnego
oznaczenia szczepu (np. Saccharomyces boulardii CNCM-745), a nie tylko gatunku (np. tylko
„Saccharomyces boulardii”). Ma to znaczenie dlatego, że nie wszystkie szczepy należące do
danego
gatunku mają ten sam poziom dowodów klinicznych, które potwierdzają ich korzyści
zdrowotne3,5.
I na koniec jeszcze jedna istotna informacja: probiotyku nie należy mylić z
prebiotykiem, który jest
składnikiem ulegającym fermentacji (zwykle są to niestrawione węglowodany), będącym źródłem
pożywienia dla mikrobioty i probiotyków właśnie1.
1. Guarner i in. Probiotyki i prebiotyki. Globalne wytyczne Światowej Organizacji Gastroenterologii.
Luty 2017.
https://www.worldgastroenterology.org.
Ostatni dostęp: 14 listopada 2019 r.
2. Butel, MJ, Waligora-Dupriet AJ i Wydau-Dematteis, S. Rozwijająca się mikroflora jelitowa i jej
konsekwencje dla zdrowia. Dziennik rozwojowych źródeł zdrowia i choroby. 2018; 9(6): 590-597.
3. Joly, F i in. Mikrobiota jelitowa: pełnoprawny organ. 2017. Marteau, P i Dore J (red.). Paryż: John
Libbey Eurotext.
4. Więcej MI, a Świdsiński, A. Saccharomyces boulardii CNCM I-745 wspomaga regenerację mikroflory
jelitowej po dysbiozie biegunkowej – przegląd. Gastroenterologia kliniczna i eksperymentalna. 2015;
8:237.
5. Kolacek S, et al. Komercyjne produkty probiotyczne: wezwanie do lepszej kontroli jakości. Dokument
przedstawiający stanowisko Grupy Roboczej ESPGHAN ds. Probiotyków i Prebiotyków. Dziennik
gastroenterologii dziecięcej i żywienia. 2017; 65(1): 117-124.
6. Neut C, Mahieux S i Dubreuil LJ. Wrażliwość szczepów probiotycznych na antybiotyki: czy uzasadnione
jest łączenie probiotyków z antybiotykami? Medecine et maladies infectieuses. 2017; 47(7): 477-483.
7. Marteau P, Shanahan F. Podstawowe aspekty i farmakologia probiotyków: przegląd farmakokinetyki,
mechanizmów działania i skutków ubocznych. Best Pract Res Clin Gastroenterol 2003 ;17 : 725-740.
8. Numer i tytuł kontroli NIK Najwyższej (Izby Kontroli) z lutego 2017 r.: P/16/078 Dopuszczanie do
obrotu suplementów diety
Biegunki mogą mieć charakter infekcyjny i pozainfekcyjny. Najczęstszą przyczyną biegunek są infekcje wywołane przez…
Szczep Saccharomyces boulardii CNCM I-745 to nie tylko pierwszy probiotyk na świecie wykorzystany w...
Enterol® (Saccharomyces boulardii CNCM I-745). Skład: Jedna kapsułka/saszetka zawiera 250 mg liofilizowanych drożdżaków S. boulardii CNCM I-745 oraz substancje pomocnicze m.in.: laktoza jednowodna i fruktoza (saszetki). Postać farmaceutyczna: kapsułka/proszek do sporządzania zawiesiny doustnej. Wskazania: Leczenie ostrych biegunek infekcyjnych; zapobieganie biegunkom związanym ze stosowaniem antybiotyków; nawracająca biegunka spowodowana zakażeniem Clostridium difficile, jako dodatek do leczenia wankomycyną lub metronidazolem; zapobieganie biegunkom związanym z żywieniem dojelitowym; zapobieganie biegunkom podróżnych. Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na subst. czynną lub którąkolwiek subst. pomocniczą, pacjenci z cewnikiem założonym do żyły centralnej, pacjenci w stanie krytycznym lub pacjenci ze znacznie zmniejszoną odpornością, ze względu na ryzyko fungemii. Podmiot odpowiedzialny: BIOCODEX, 7 avenue Gallieni, 94250 Gentilly, Francja
Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.
Copyright © 2021 ENTEROL®. All right reserved